My Swedish Attempts

Sunday, December 25, 2005

God Jul

Jag onskar dig en god jul.

Wednesday, December 21, 2005

Igen?

Jag vet att jag har inte skrivit nagonting. Jag vill bara vara med min familj. Men jag behover traina! I en vecka ska jag aka till svierge igen! Jag ska vara dar 3 veckan. Da maste jag aka tillbaka till usa. Jag har en semester kvar i universitetet. I sommern ska jag flytta till svierge och bor i uppsala jag tanker. Jag gillar vintern, men jag vill ocksa ha det sommern NU! Det ar inte latt att vanta.

Idag har jag inte gjort mycket. Jag ska inte gjora mycket heller. Jag ska bara ta det lungt. Jag ar lite sjuk. Min pappa ar lite sjuker. Jag hoster inte! Det ar alltid bra. Jag vill andas. Jag behover luft ibland. Nar min pappa ar sjuk vill han bara ata dalig mat. Ingentig some ar nyttig (healthy?). Jag tror han behover hjalp, sa jag hade lagade frustuk. Han gillar den men efter han atit har han atit dalig mat igen! Argh!

Min bror ska komma hem idag. Jag vill inte vara i samma huset med honom. Jag vill ha det lungt utan min bror. Han vill bara besoka vanner och dricka ol och spirit. Jag maste kopa dom for att han ar bara 18.

Da! Nu har jag skrivit lite.

Friday, December 16, 2005

Jag har ingentig att sa! Jag vet att jag maste skriva om jag vill skriva battre, men jag har ingentig att skriva om. Jag har inte last nagon lustig eller tankbar. Jag ska bara dricka och stada ikvall. Jag vill prata mer med mina vanner, men alla ar bort. Jag listnar pa musik och spela datorspelar. Det ar allt. Kanska naste vecka ska jag har mer att prata om? Jag hoppas! Mina svenska behover jatte mycket hjalp om jag ska aka dar i 2 veckor!

Wednesday, December 14, 2005

trött!

Jag ar för trött att skriva mycket idag. Jag har bara en prov kvar och bara en arbetsdag kvar. Då har jag fem veckor ledig. Jag ska sova mycket, och vara med mina familj och besöka med David. Det ska vara underbart! Jag vill ha semester nu! Nu ska jag sova. Jag måste studera mycket imorgon. Jag behöver ett A på min provet!

Monday, December 12, 2005

TV:n och barn

Link

Hur mycket tv behover barn att titta pa? Jag tanker inte sa mycket! Nar jag var barn tittade jag inte sa mycket pa tv:n. Istallet laste jag eller spelade pa dator. Barn behover inte titta pa fem timmar varje dag! Barn behover leka med andra barn och lasa och studera. Sma barn skulle bara titta pa tv:n nar foraldern ar dar eller om det ar en special barn program. Tv:n skulle inte vara en barnflicka! Jag vet att ibland maste foraldren ha lite tid att stada eller nagonting, utan barn mellen foterna... men 5 timmar varje dag? En timma eller tva ar bara fin, men mer ar inte bra. Jag vet att amerikanska barn titta pa mycket mer tv an svenska barn.

I've been trying to comment on news I read each day. It makes me read the news and I think trying to think critically about what I read is good practice. Trying to voice my opinions in Swedish is something I need help with. I find actual news boring. I don't want to write about politics, that's what David is for. I like to write about social issues. Who are we killing, what is society doing, etc. The trials on things like Saddam Husain are boring! I know they're vitally important, but sometimes I want to think about something a bit closer to home. Some issues are just too large for my mind to be able to understand. But things like tv, babysitters, abused and neglected children. Those things I can comment on because I see them in my every day life. I don't see murderers and such each day. I guess I could comment on school as well, but I don't find many articles on that which I understand. And who wants to think about school during the breaks from studying!

Lustig?

Titta!

Behöver foraldren att jobba sa mycket att de inte har tid for barn? Jag tror det ar inte bra. Varfor skulle man ha barn om man inte ha tid. Ibland forstor jag att man maste jobba over, men alltid? 10 av 100 barn hamtas av an barnflicka. Det ar mycket. Kan foraldren inte ta lite tid fran jobbet och hamtas barn sjalv? Vad behover man att man maste jobba? En ny TV? Stor lagenheten? Resor? Barnflicka?

Jag tanker att foraldren skulle jobba, men inte sa mycket. Om det ar tva foraldren kan en hamtas barn en vecka och andra naste vecka. Ibland ar det lite lustig att ha barn och inte ha tid att se dom!

Saturday, December 10, 2005

ingenting

Jag hade ingen tid for att skriva har idag. Imorgon kanska ska jag skriva tva ganger istallet. Jag vill bara sova for en hel vecka, men jag far inte. Jag maste studera...

Friday, December 09, 2005

starkers flicka!

http://www.thelocal.se/article.php?ID=2653&date=20051209

Hehe! Jag tanker att det ar mycket lustig! Jag tanker starkers sarah nar jag last den dar. Hon vill inte sa att hon bor i in bra plats med mycket rom. Andra in klassen har mycket mindre lagenheter, men hon har pengar. Hennes man ocksa har pengar. Och nar den andra flicka fragade hon om hon behovde hjalp att stada jag vill inte vara det dar sarah!

Jag bor i en lagenhet med 3 eller 4 rom och kok. Jag vet inte om jag skulle rakna mitt stora rom eller inte. Vi har tre sovrom men vi bara avanda tva. Jag tycker inte om mina lagenhet for att den ar for stor och for mindre! Jag behover an storre kok, men inte en extra sovrom och inte sa stort en stor rom. Jag maste alltid stada utan och jag har ingen tid att stada. Jag vet inte hur stor mina legenhet ar. Den ar mycket storre an mina 19 kvadrat meter att jag hade i svierge. Nu har jag en kok! Mina badromet ar storre an mina koket...

Wednesday, December 07, 2005

Mycket interessant

http://www.norran.se/sektion_c.php?avdelning_1=114

Jag gillar att lasa vad andra studenter tanker om USA. Jag var ocksa utbytestudent. Jag ar alltid glad nar andra har eller ska studera utomlands. Att studera utomlands ar en aventyr, men man kan vara lite radd. En ny plats nar man inte kan tala perfekt. Hur ska jag prata? Ska jag ha nagon vanner? Vad ska jag ata for mat? Ar det latt eller inte att studera? Vad ska jag gora om jag saknar mina vanner som ar hem?

Jag tror att jag ska ga och prata med en eller tva manniskor som vill studera i kalmars i var. Pa lordag behover jag att aka till skolan, ata pizza, och prata med dem som ska aka till kalmars. Jag har manga photo om de vill se.

Haha

Du är ju jätteduktig på att skriva!

Tuesday, December 06, 2005

Understanding!

I read an article in DN today... and actually understood it. I mean, the whole article.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=498894&previousRenderType=6

The words in it that I didn't know and am going to look up are:
tvärt - Suddenly
omlott - (not in dictionary... and lott doesn't have a definition given)
knappt - hardly
pynta - decorate
färre -fewer (I actually guessed that but wanted to be sure)
rabatter - flower beds
gödslas - fertalize
förutsättningarna (not in dictionary...)
ångrar - regret (Another that I guessed and was right about)

But not knowing these few words didn't hurt my understanding of the article. I think this is the first time I've ever noticed being able to read a whole article in Swedish. I'm quite proud of myself. Maybe I've gotten past the platau I've been stuck at with my Swedish learning. If I read articles each week and try to look up a few words that I don't know... then reread the article with the words... maybe I'll know more?

New Blog!

I decided to start a blog where I can practice my Swedish... and use English. My other blog has way too much stuff going on. So here goes!